Toscane Weetjes

1. De geboorteplaats van de Italiaanse taal

Wist je dat Toscaans de voorouder is van de Italiaanse taal? De taal ontstond in Toscane tijdens de Middeleeuwen en werd later door de rest van Italië overgenomen. Vandaag de dag wordt Toscaans nog steeds gesproken en beschouwd als een van de mooiste en meest melodieuze dialecten van Italië.

2. Toscane heeft de hoogste concentratie kunstwerken ter wereld

Toscane is de thuisbasis van enkele van de beroemdste kunstwerken ter wereld, waaronder de David van Michelangelo en de geboorte van Venus van Botticelli. Maar wist je dat Toscane de hoogste concentratie kunstwerken per vierkante kilometer ter wereld heeft? Kunstliefhebbers zullen zeker genieten van een bezoek aan deze regio.

3. Toscane produceert enkele van de beste wijnen ter wereld

Toscane is een van de belangrijkste wijnproducerende regio’s van Italië en staat bekend om zijn productie van hoogwaardige wijnen. Enkele van de bekendste wijnen uit de regio zijn Chianti, Brunello di Montalcino en Vino Nobile di Montepulciano. Een wijnproeverij in Toscane is een must-do-activiteit tijdens je bezoek.

4. Het Leaning Tower of Pisa is niet de enige scheve toren in Toscane

De scheve toren van Pisa is misschien wel het beroemdste scheve gebouw ter wereld, maar wist je dat Toscane nog meer scheve torens heeft? De toren van San Niccolò in Pisa en de toren van de Collegiata in San Gimignano zijn twee andere voorbeelden van scheve torens die je kunt bezoeken.

5. Toscane heeft een rijke geschiedenis

Toscane heeft een lange en rijke geschiedenis die teruggaat tot de Etruskische beschaving. De regio was ook een belangrijke speler tijdens de Renaissance en veel van de beroemde kunstwerken en architectuur uit deze tijd zijn hier te vinden. Van middeleeuwse kastelen tot oude ruïnes, er is veel te ontdekken voor geschiedenisliefhebbers in Toscane.

6. Het Palio di Siena is een van de meest opwindende paardenraces ter wereld

Het Palio di Siena is een beroemde paardenrace die twee keer per jaar plaatsvindt op het Piazza del Campo in Siena. Dat is op 2 juli en op 16 augustus. De race is al meer dan 700 jaar oud en trekt duizenden toeschouwers van over de hele wereld. Het is een van de populairste en oudste paardenraces die wordt gehouden. In deze paardenrace vertegenwoordigen tien paarden verschillende wijken van siena. Ze rennen drie rondes rondom het plein, met hun ruiter ‘fantino’, om het vaandel te winnen maar het gaat vooral om de eer die ze ervan krijgen.

7. Toscane heeft een prachtige kustlijn

Hoewel Toscane misschien vooral bekend staat om zijn glooiende heuvels en schilderachtige landschappen, heeft de regio ook een prachtige kustlijn. Van de levendige stranden van Viareggio tot de afgelegen baaien van de Argentario, er is voor elk wat wils langs de Toscaanse kust.

8. De keuken van Toscane is beroemd om zijn eenvoudige, maar heerlijke gerechten

De Toscaanse keuken is beroemd om zijn eenvoudige, maar heerlijke gerechten. Van pappa al pomodoro (brood- en tomatensoep) tot ribollita (een dikke groentesoep), de gerechten zijn gebaseerd op verse en seizoensgebonden ingrediënten. Probeer zeker ook de beroemde Bistecca alla Fiorentina, een groot stuk rundvlees dat op de grill wordt bereid en vaak wordt gedeeld tussen meerdere personen.

9. Toscane heeft een aantal prachtige thermale baden

Toscane heeft een aantal prachtige thermale baden die bekend staan om hun helende eigenschappen. De warmwaterbronnen van Saturnia zijn een van de bekendste en trekken bezoekers van over de hele wereld. De baden zijn gelegen in een schilderachtige omgeving en bieden een ontspannende ervaring voor lichaam en geest.

10. Toscane heeft een rijke traditie van ambachtelijk vakmanschap

Toscane heeft een lange traditie van ambachtelijk vakmanschap en staat bekend om zijn lederwaren, keramiek en textielproducten. Bezoek de kleine dorpen in de regio en ontdek de ambachtslieden die nog steeds op traditionele wijze werken om unieke en hoogwaardige producten te produceren.

Onze uitgebreide lijst van 10 Toscaanse weetjes laat zien dat deze regio zoveel te bieden heeft. Of je nu van geschiedenis, kunst, gastronomie of natuur houdt, Toscane heeft voor ieder wat wils. Plan je volgende vakantie naar deze prachtige regio en ontdek het zelf!